Blogg

Bounda med din gamer?

ur

Den digitala värden blir allt större och får en allt mer central roll i det vardagliga livet hos många barn och ungdomar. I UR:s nya serie ”Programmera mera” får nioåringar prova på olika utmaningar som utvecklar tankesättet bakom programmering. Serien har premiär 13 oktober kl. 19.25 i Barnkanalen och på UR Skola.

– Många förväntar sig kanske att ett programmeringsprogram ska handla om datorer och kod, men vi har valt att fokusera på allt tankearbete som krävs för att kunna programmera, säger Karin Nygårds, programledare, lärare och en förgrundsfigur i drivandet av vikten av digital kunskap i skolan.

Att hitta en bugg eller programmera en robot är sätt att väcka nyfikenhet, samarbetslust och kreativitet och programmen i serien är utformade för att passa såväl pedagoger som intresserade föräldrar. Inga förkunskaper behövs utan allt bygger på att barnen ska våga prova och utmana sig själva. Digital och analog teknik varvas i problemlösningen och om man inte har tekniken så fungerar det bra att använda materialet utan teknik för att öva upp problemlösningsförmåga och samarbetslust.

Serien består av tio avsnitt, och ytterligare fem avsnitt på teckenspråk. Därutöver gör UR webbunikt material kring programmering i skolan, radio om programmering och en dokumentär. Du kan läsa mer om UR:s nya serie på www.ur.se

Foto: Saga Berlin/UR.

You Might Also Like